Logo

Etusivu

Purjejaala m/aux Alexandra rakennettiin vuosina 1997-2003 Voolahdessa, Porvoon saaristossa. Sitä varten perustettiin yhdistys, Skutbyggarna - Jaalanrakentajat ry. Tämän yhdistyksen toimesta työ tehtiin talkoovoimin.

Yhdistys perustettiin nimenomaan säilyttämään Voolahden kylän ja sen ympäristökylien jaalanrakennustaito jälkipolville ihasteltavaksi ja ylläpidettäväksi.

Alexandra-jaalan kotisatama sijaitsee samalla lahdelmalla, jossa lukuisat rahtiliikenteeseen tarkoitetut jaalat rakennettin. Voolahden, Grännäsin ja Fagerstan kylät mainitaan ja muistetaan edelleen nimenomaan verrattomista aluksistaan, joiden raaka-aineet, puutavara, saatiin saariston kylien lähimetsistä.

Alexandra-jaalan esikuvana oli vanha jahti Alexandra, joka rakennettiin Ruotsinpyhtäällä Reimarsin telakalla vuonna 1887. Siinä ei ollut moottoria, ja se oli puhtaasti purjealus. Se koki haaksirikon ja upposi Espoon edustalle, Suvisaaristossa, tammikuussa v. 1961.

Meidän Alexandramme on rakennettu tarkasti edeltäjänsä mukaan, ja se purjehtii yhtä hyvin kuin kulkee konevoimallakin. Aluksessa on korkea nk saaristoriki, jonka purjeet yltävät nappaamaan tuulen korkealta, koska saaret muodostavat muuten tuulelta suojaisan reitistön.

Yhdistys ylläpitää, huoltaa ja korjaa alusta edelleenkin talkoovoimin. Mukana on vanhoja merikarhuja sekä nuorempaa merenkulusta, veneilystä ja merielämästä kiinnostunutta väkeä. Tarvittavat taidot siirtyvät talkootöissä tekijältä toiselle.

Jäsenmäärämme on noin 200 henkilöä, ja aktiivisille kiinnostuneille uusille jäsenille on aina tilaa olla mukana ja ylläpito- sekä huoltotyötä on aina tarjolla. Yhteishenki on hyvä, ja Alexandra-jaala on mainio harrastus meriluonnosta kiinnostuneille iästä riippumatta.

Yhdistys järjestää yleisöpurjehduksia ja kerää varoja tilausristeilyillä sekä monenlaisten juhlien pitopaikkana.

Alexandra on tuttu näky Suomenlahdella. Olemme purjehtineet usein Saaristomerellä, Ahvenanmaan saaristossa, osallistuttu Tall Ship Race-kilpailuun median tukiveneenä, Tallinnan Meripäivillä.

Lukuisat pienemmät satamat ovat tulleet tutuiksi, ja aina kiinnostus alustamme kohtaan on hyväntuulisen vilpitöntä ja uteliasta. Se, että noin vanhan näköinen rahtilaiva onkin aivan uusi ja nykyaikainen uuden merielektroniikkansa ja laitteistonsa sekä varustelunsa myötä, herättää ihastusta missä liikummekin.

Alexandra on toiminut Hangon kesäyliopiston koulupurjealuksena vesillelaskustaan lähtien. Samoin Turun merimiesammattikoulu Aboa Mare on käyttänyt alustamme merimiesten koulutustarkoituksiin.

Seuraa meitä Facebookissa


Jäsenet

Kunniajäseniä : 10
Varsinaiset jäsenet : 244

Yhdessä : 254